Terwa Tower

Terwa Tower -hankekokonaisuus 

Terwa Tower on -hankekokonaisuus, johon alunperin suunniteltiin kuuluvan hotelli, City Suites -huoneistohotelli ja toimistotilaa. 5.12.2023 hankkeen osapuolet tiedottivat, että hanke käsittää jatkossa Arinan Solo Sokos Hotellin. Voit lukea tiedotteen täältä: Tiedote

18.3.2024 Oulun kaupunginvaltuusto päätti Terwa Towerin rakentamisesta selvällä enemmistöllä äänin 50-14 (poissa 3). Lue lisää esimerkiksi Kalevasta.

Terwa Tower -hankkeen myötä Oulun jokisuisto saa arvoistaan rakennettua rantaympäristöä. Vänmannin tekosaari rakentuu loppuun ja saaresta tulee oululaisille asteen verran viihtyisämpi olohuone. Hankkeen suunnittelun lähtökohtana on ollut hioa hankkeesta arkkitehtonisesti korkeatasoinen, toteuttamiskelpoinen kokonaisuus. Alueen suunnittelussa on otettu huomioon muun muassa Oulun kaupungin suistokaupunkivisio, Oulun kaupunkistrategia 2030 ja Keskustavisio 2040. Hanke voi tukea myös kulttuuripääkaupunki 2026 -hanketta. Terwa Towerin rakentaa YIT Suomi Oy.

Me oululaiset olemme rohkeita

Kauppatori on Oulun historiallinen satama, josta on tehty pohjoisella sisulla vientimatkoja Eurooppaan ja kauemmaksikin. Meidät tunnetaan maailmalla rohkeasta asenteesta, oululaisuudesta.

Teemme kiintopisteen, joka viitoittaa suuntaa koko kaupungin tulevaisuudelle ja muistuttaa meitä siitä, mitä olemme olleet jo vuosisatojen ajan. Terwa Tower tulee olemaan kansainvälisten vieraiden käyntikohde ja vaativien asiakkaiden ensisijainen valinta hotelliksi. Sen Skybarista avautuvat koko pohjolan upeat maisemat, jotka vetävät puoleensa kävijöitä läheltä ja kaukaa.

Rakennamme Ouluun lisää elävää kaupunkia

Vänmannin tekosaaren viimeistely tekee Oulun keskustasta aiempaa eheämmän kohtaamispaikan. Terwa Tower ohjaa kaupunkikulttuurin ystävät kauppatorin alueelle. Tornihotelli tukee suistokaupungin kehittymistä, monipuolistaa alueen palveluita ja mahdollistaa alueen ympärivuotisen vireyden.

Saaren reunojen rakentaminen valmiiksi aurinkorannoiksi, Skybar ja tornihotellin ensimmäinen kerros tuovat kukin tahollaan uusia olohuoneita oululaisille. Terwa Towerin merkitys ulottuu kuitenkin laajemmalle: autamme yhdistämään uudenlaisia yrityksiä, toimijoita ja toimintoja.

Terwa Tower tuo kiintopisteenä lisää ihmisiä Vänmanninsaaren arvokkaiden kulttuuripalveluiden äärelle. Tulemme kutsumaan kulttuurialan toimijoita ja aktiviteettien palveluntarjoajia ideoimaan yhdessä saaren tulevaisuutta, jota haluamme osaltamme olla rakentamassa avoimessa, aidossa yhteistyössä.

Tuemme meren ja saarten suistokaupunkia

Terwa Tower on valinta tuoda ja ohjata lisää elämää sekä elinvoimaa sinne, missä Oulu on kauneimmillaan. Veden äärellä, polveilevien rantaviivojen ja elinvoimaisen kauppatorin huomassa.

Idea Vänmanninsaaresta syntyi vuonna 1967, mutta aikaa kului aina 1990-luvun puoliväliin saakka, kunnes tekosaari todella irrotettiin kauppatorista, kun kapea kannas vaihtui Kaarlenväylän sillaksi ja rakennettiin myös kulkusilta Pikisaareen.

Haluamme jatkaa samaa työtä. Tuoda suistomaisemat paremmin saavutettavaksi niin maan kamaralta kuin Skybaristakin. Tehdä Vänmanninsaareen uudenlaista tilaa ja luoda mahdollisuuksia maisemasta nauttimiselle ja suiston kokemiselle uusilla tavoilla ja uusilla aktiviteeteilla. Vänmanninsaari on oululaisten yhteinen ylpeydenaihe – kiinnittäkäämme siis katseemme sen tulevaisuuteen.

Terwa Tower on oululaisten hanke

Oulun yhdyskuntalautakunta käsittelee kokouksessaan 12.12.2023 asemakaavan ja tonttijaon muutosehdotusta. Terwa Tower on oululaisten valinta ja ratkaisun paikka.

Tulemme etsimään ja luomaan tapoja tehdä yhteistyötä aktiivisten kaupunkilaisten, yritysten ja yhteisöjen kanssa päästäksemme parhaaseen lopputulokseen koko kaupungin kannalta. Terwa Towerin tarina on vasta alussa ja kaupunkilaisilla tulee olemaan useita mahdollisuuksia vaikuttaa hankkeen toteutumiseen ja sen lopputulokseen.

Toivomme sydämestämme julkista keskustelua ja kehitysideoita. Vänmanninsaari on merkittävä sekä sijainniltaan että ympäristöltään, ja sen kehittäminen voi linjata koko keskustan tulevaisuutta ja elinvoimaa. Hankkeen suunnittelijat, rakennuttajat ja rakentajat ovat pääosin pohjoissuomalaisia ihmisiä ja yrityksiä, jotka tuntevat vastuunsa kaupungin yhden merkittävimmän kohteen tulevaisuudesta.

Oulun yhdyskuntalautakunta päätti kokouksessaan 12.06.2023 Terwa Tower -hankkeen asemakaavan muutosluonnoksen asettamisesta nähtäville. Kaavaluonnos oli nähtävillä elokuun 2023 loppuun saakka, ja sen suunnitelmia esiteltiin virtuaalisesti 3D Cave-virtuaalitilassa. Lisäksi asemakaavan muutosluonnoksen pienoismalli oli nähtävillä. Terwa Towerin rakentaminen on mahdollista, jos Oulun kaupunki päättää hyväksyä rakentamisen mahdollistavan asemakaavamuutoksen. Jos asemakaavamuutos hyväksytään, Terwa Tower rakennetaan sellaisena, kuin kaupungin luottamushenkilöt ja kaupunkilaiset ovat päättäneet.

Ajantasaisin tieto päätöksenteon etenemisestä ja aikatauluista löytyy Oulun kaupungin sivuilta. Asemakaavan ja tonttijaon muutosehdotus löytyy täältä. Liitemateriaali on katsottavissa täällä.

Vänmanninsaari valmiiksi

Arkkitehdit Marjatta ja Martti Jaatinen voittivat 1962 julkistetun Oulun kaupungin hallinto- ja kulttuurikeskuksen yleisen suunnittelukilpailun teoksellaan ”Saari.” Heidän suunnittelemansa teatterirakennus valmistui 1972 ja sen pariksi kirjastotalo 1982. Alkuperäinen kilpailusuunnitelma pitää sisällään myös 22-kerroksisen virastotalon, jota ei kuitenkaan toteutettu.

Vänmanninsaaren kehitys kuitenkin jatkui. Se erotettiin aidosti saareksi 1990-luvulla osana Meritullin alueen arkkitehtikilpailun tuomia muutoksia ja samassa yhteydessä Vänmanninsaari yhdistettiin Pikisaareen kevyen liikenteen sillalla.

Vuosina 2010–2011 rakennusliike Skanska ja hotelliketju Hilton tavoittelivat tornihotellin rakentamista suunnitteluvarauksella, kuten nykyisetkin hakijakumppanit. Tuolloin osapuolten hanke kariutui keskinäisiin sopimusasioihin ennen sen etenemistä asemakaavan muutoskäsittelyyn.

Torialueen kehittämiseksi järjestettiin ideakilpailu arkkitehtiopiskelijoille vuonna 2015. Arkkitehtiopiskelijoiden ideakilpailun voitti ehdotus nimeltä Ou-Loops, jossa kirjaston taakse nousi korkea maamerkkirakennus.

YIT Talonrakennus Oy, Terwa Management Oy ja Terwa Kiinteistökehitys Oy hakivat kohteeseen suunnitteluvarausta vuonna 2018.

Valmisteluvaiheessa, huhtikuussa 2022 esiteltävät asemakaavamuutoksen vaihtoehdot mahdollistavat kaupungin luottamushenkilöiden päätöksenteon ja kaupunkilaisten osallistumisen Vänmanninsaaren, ja koko suistokaupungin kehittämiseksi.

Suistokeskustan elinvoima jakautuu koko kaupunkiin

Terwa Tower ei ole ainoastaan sen hankekumppaneiden idea. Se yhdistää arkkitehtipari Jaatisten ajan asemakaavan Oulun kaupungin strategiaan ja keskustavisioon 2020-luvulla. Jos tornitalo oli 1960-luvulla utopiaa, nyt elävät kaupungit kasvavat ylöspäin. Oulu on päättänyt kasvaa.

Vänmanninsaaren kehittäminen tukee laajasti Oulun kaupungin tavoitteiden täyttämistä. Se luo mahdollisuuksia uudelle yritystoiminnalle koko suistokaupungin alueelle ja siten tuo elinvoimaa koko kaupunkiin.

Oulun hotellien varausaste on yksi Suomen korkeimpia ja majoituskapasiteetin loppuminen vaikeuttaa jo nyt tapahtumien järjestämistä. Yksistään kulttuuripääkaupunkivuosi 2026 tarvitsee lisää majoitustilaa, mutta kyse ei ole vain vuodesta, vaan tulevaisuudesta: haluamme mahdollistaa Ouluun ihastumisen kaikille matkailijoille – ennen kaikkea oululaisille itselleen.

Hanke on hyvissä käsissä

Terwa Towerin rakentamisen mahdollistava hakemus asemakaavan muutokseksi on kaupungin normaalissa päätöksentekoprosessissa. Vuonna 2018 tehdyn suunnitteluvarauksen jälkeinen aika on täyttynyt laajoista ja huolellisista selvityksistä. Ne ulottuvat maaperästä valoon ja tuulesta liikennevirtoihin. Esimerkiksi valon ja varjon liikkeet esitellään kaavavaihtoehtojen yhteydessä.

Hankkeessa tehdään työtä jatkuvassa, arvostavassa yhteistyössä kaupungin ja hankkeen osapuolten kanssa. Eri alojen toimijoiden ja kaupunkilaisten tärkeimmät tilaisuudet vaikuttaa löytyvät asemakaavaprosessista, sillä virallinen ja avoin päätöksenteko määrittää koko hankkeen reunaehdot. Lisäksi järjestämme hankkeen edetessä omia, epävirallisia tilaisuuksia hankkeeseen tutustumiseen. Asemakaavaprosessi antaa Terwa Towerille raamit, joiden ohessa jo suunnitteluvaiheessa on useita mahdollisuuksia edistää koko alueen kulttuuri- ja palvelutarjontaa.

Ideoi kanssamme

Kuulemme erittäin mielellämme ajatuksiasi Vänmanninsaaren kehittämisestä. Tältä sivulta löytyvällä lomakkeella voit ottaa meihin yhteyttä: Ideoi kanssamme.

Tältä sivulta löydät vastauksia meiltä useimmin kysyttyihin kysymyksiin: Usein kysyttyä